Γκότζι (συνταγές)

 1..Ντολμαδάκια με γκότζι berries 
 
Χρόνος προετοιμασίας     30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης        40 λεπτά       Μερίδες: 4-6
 
Υλικά:
½  κιλό κληματόφυλλα.
¼  φλιτζ. γκότζι berries
2 ½  φλιτζ.  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 ½   φλ. τριμμένα ξερά κρεμμύδια
½  κιλό ρύζι καρολίνα
1 φλιτζ.  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ψιλοκομμένο άνηθο ή ½  φλιτζ. ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κ. σ. κουκουνάρια  
1/3 φλιτζ. χυμό λεμονιού
2 ½  φλιτζ. βραστό νερό
2 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
     Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τα γκότζι berries για 10 λεπτά σε μπολ με ζεστό νερό και στραγγίζουμε. Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τρίβουμε μέχρι να μαραθούν. Ξεπλένουμε με λίγο νερό και πατάμε τα γκότζι  με τις παλάμες μας λίγα-λίγα. Ανακατεύουμε μέσα σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε με 1 κ. γ. γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε ελαφρά. Στρώνουμε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, που να καλύπτει την κατσαρόλα. Την σκεπάζουμε  με το καπάκι της και βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, μέχρι τα ντολμαδάκια να πιούν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάζουμε κι αν το ρύζι δεν έχει μαλακώσει, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα κι αφήνουμε  να κρυώσουν. Σερβίρονται κρύα.


 

2….Κοτόπουλο με πιπεράτη γεύση γκότζι berries και σαφράν   


Χρόνος προετοιμασίας   15 λεπτά                    Μερίδες: 4–6
Χρόνος εκτέλεσης    1 ώρα και 45 λεπτά 


Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου (χωρίς πέτσες) σε κύβους
4 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι ή ρύζι μακρύκκοκο  
5 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο  
1 ½   φλιτζ.  βούτυρο
1 φλιτζ.  αποξηραμένο ιπποφαές
½  φλιτζ. ζάχαρη
¼  κ. γ. σκόνη σαφράν
Αλάτι-πιπέρι
     Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε κοτόπουλο, ½  φλιτζ. νερό, ½  κ. γ. αλάτι και ¼  κ. γ. μαύρο πιπέρι. Καλύπτουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε ζεστό. Ξεπλένουμε τα γκότζι berries, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα  και τα  σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε για  1 ακόμη λεπτό. Αραιώνουμε το σαφράν σε ½  φλιτζ. ζεστό νερό, το προσθέτουμε στο φαγητό μας και ψήνουμε για 15 ακόμη λεπτά. Βράζουμε 8 φλιτζ. νερό, ρίχνουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε 8 έως 10 λεπτά και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σερβίρουμε το ρύζι και συνοδεύουμε με το πιπεράτο κοτόπουλο με σάλτσα.



3..Ομελέτα με γκότζι berries

 


Οι ομελέτες είναι το πιο εύκολο και υγιεινό πιάτο πλήρες πρωτεϊνών. Εκτός από σούπες και μαγειρευτά τα γκότζι berries χρησιμοποιούνται και στις ομελέτες. 
Χρόνος προετοιμασίας     10 λεπτά               1-2 μερίδες
Χρόνος εκτέλεσης       10 λεπτά


Υλικά:
3 αβγά
½ φλιτζ. γκότζι berries αποξηραμένα μουλιασμένα σε ζεστό νερό και στραγγισμένα
1 κ. σ. ελαιόλαδο
     Εκτέλεση: Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με το λάδι τα γκότζι berries για λίγα δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τα αβγά. Ψήνουμε την ομελέτα από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά και σερβίρουμε.


 


4.. Κέικ με σοκολάτα, βανίλια και γκότζι berries 

  
Το κέικ με γκότζι berries εκτός από μια υπέροχη και ιδιαίτερη γεύση μας δίνει απλόχερα όλα τα ευεργετικά  συστατικά του. Είναι υπέροχο να το ψήνεις και να ξέρεις ότι αυτοί οι καρποί κρύβουν του κόσμου τα καλά για την υγεία. 
 
Χρόνος προετοιμασίας     15 λεπτά                     15 κομμάτια
Χρόνος εκτέλεσης       1 ώρα και 45 λεπτά


Υλικά:
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. γκότζι berries
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο
1½ – 2 φλιτζ.  ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε)
5 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό ενός μέτριου πορτοκαλιού
2- 3 βανίλιες
λίγο αλάτι
λίγη κανέλα
3-4 κ. σ. γάλα
2-3 κ. γ. κακάο
     Εκτέλεση:   
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º. Τοποθετούμε τα γκότζι berries σε μπολ με ζεστό νερό, αφήνουμε 10 λεπτά και στραγγίζουμε. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό και χτυπάμε για λίγο ακόμη στο μίξερ. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με αναδευτήρι και όχι με το μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα, χτυπάμε τα ασπράδια με 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε μαρέγκα και προσθέτουμε. Αλευρώνουμε τα γκότζι berries και προσθέτουμε στο μείγμα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και προθέτουμε σ’ αυτή το κακάο. Αδειάζουμε σε φόρμα (άσπρη ζύμη, καφέ ζύμη, άσπρη ζύμη) και  ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180-200º και στους 180º   για άλλα 30 –45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Όταν μισοκρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.


 

5..Τσάι με αποξηραμένα χρυσάνθεμα και γκότζι berries

Το χρυσάνθεμα είναι το λουλούδι του Σεπτεμβρίου.
Τα κίτρινα ή λευκά χρυσάνθεμα, του είδους c morifolium  αποξηραμένα,
χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού και ενισχύουν τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει τη γρίπη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, β-καροτίνη, ή βιταμίνη C και νιασίνη. Οι λευκές και κίτρινες ποικιλίες του λουλουδιού είναι οι πλέον χρησιμοποιούμενες για την παρασκευή τσαγιού. Όντας μια πλούσια πηγή βιταμινών Α  (καροτίνη), Β (νιασίνη) και C, το τσάι με αποξηραμένα χρυσάνθεμα είναι ευεργετικό για ασθένειες που σχετίζονται με το δέρμα, πεπτικό σύστημα και τα μάτια. 

  Χρόνος προετοιμασίας    5 λεπτά              4-5 φλιτζ. τσάι

  Χρόνος εκτέλεσης     15λεπτά     

Υλικά:

1 λίτρο νερό
25 γρ. αποξηραμένα χρυσάνθεμα που χρησιμοποιούνται ειδικά για την παρασκευή τσαγιού  (λευκά η κίτρινα)
2 - 3 κ. σ. γκότζι berries
καφέ ζάχαρη
 
Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τα γκότζι berries  και τα αποξηραμένα χρυσάνθεμα και τα βάζουμε με 4-5 φλιτζ. νερό  να βράσουν. Τα σκεπάζουμε με καπάκι και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε σκεπασμένα για 5 λεπτά  ακόμη, φιλτράρουμε με ένα σουρωτήρι, σερβίρουμε, ρίχνουμε αν θέλουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.  
Ένας άλλος τρόπος:  Bάζουμε 10 γρ. αποξηραμένα χρυσάνθεμα και 1 κ. σ. γκότζι berries  αντίστοιχα, σε μια μεγάλη τσαγιέρα, προσθέτουμε σε 1/2 λίτρο  βραστό νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.

 

 

Πηγές:

www.kouzinorama.gr

/
Created by 3ds-for-orama
GreekEnglish (United Kingdom)