string(5) "el-gr"

Τρούφα (συνταγές)

1..Ριζότο με μαύρη ή λευκή τρούφα

ΥΛΙΚΑ

1 φρέσκια τρούφα, 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 4 κούπες ρύζι για ριζότο,
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, 3 ¾ κούπες ζωμό κρέατος,
¾ κούπες τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ζωμό εκτός μισής κούπας και ανακατεύουμε. Όταν το υγρό απορροφηθεί (~ 20 λεπτά), προσθέτουμε τον
υπόλοιπο ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και την
παρμεζάνα και ανακατεύουμε ξανά. Τρίβουμε την τρούφα (κατά προτίμηση σε φλοίδες για να απλωθεί το άρωμά της ομοιόμορφα
και ταχύτερα) και σερβίρουμε.


 

2..Ταλιατέλες με μαύρη τρούφα
ΥΛΙΚΑ

450 gr φρέσκιες ταλιατέλλες (λινγκουίνι ή σπαγγέτι), 2 κουτ. της σούπας (30 ml) κρέμα,
60 gr μαύρη τρούφα, ½ (120 ml) παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι, ζωικό βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις ταλιατέλλες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό (al dente). Ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα με
το βούτυρο και μόλις καταβάσουμε το μίγμα από τη φωτιά τρίβουμε την φρέσκια τρούφα. Ανακατεύουμε την pasta
με την σως. Τρίβουμε το φρέσκο πιπέρι και γαρνίρουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.


 

3..Στραπατσάδα με μαύρη τρούφα

ΥΛΙΚΑ

30 gr τριμμένη μαύρη τρούφα, 6 αυγά, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
δοκιμάστε να έχετε αποθηκεύσει τα ωμά αυγά μαζί με την τρούφα σε ένα τάπερ στο ψυγείο πριν τα χρησιμοποιήσετε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε μία κουτ. της σούπας νερό. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε ελαφρώς τα αυγά και τα βάζουμε στο τηγάνι. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αλατίζουμε. Απομακρύνουμε από τη
φωτιά και τρίβουμε την τρούφα. Σερβίρουμε με ψημένη μπαγκέτα και λευκό βούτυρο.


 

4..Πατατόσουπα με τρούφα

ΥΛΙΚΑ

250 gr ψιλοκομμένο πράσο, 450 gr πατάτες, 2 ½ κούπες (600 ml) φυτικό βούτυρο, 80 gr φρέσκια τρούφα,
αλάτι, πιπέρι, 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, crème fraîche , ελαιόλαδο, λάδι τρούφας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε το πράσο σε ελαιόλαδο. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τσιγαρίζουμε μαζί με το
πράσο. Προσθέτουμε το θυμάρι και το αλατοπίπερο μαζί με το βούτυρο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Περνάμε τη σούπα μας για να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγες
σταγόνες λαδιού τρούφας. Βάζουμε μια κουταλιά crème fraîche στο κάθε μπωλ και έπειτα σερβίρουμε τη ζεστή σούπα.
Τρίβουμε λίγη φρέσκια τρούφα (~ 15 gr) στο κάθε πιάτο και σερβίρουμε.


 

5..Φιλέτο κοτόπουλο αλά κρεμ

ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα κοτόπουλου, 2 κουτ σούπας βούτυρο και 2 ηλιέλαιο, ½ ποτ.κρασιού brandy, 1 ποτ.κρασιού λευκό κρασί, 1 ποτ.κρασιού
ζωμό κότας, 200 ml κρέμα γάλακτος αλάτι πιπέρι, 1 βαζάκι καρπάτσιο τρούφας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε τα φιλέτα, σβήνουμε με κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το λευκό κρασί
και βράζουμε για 10'. Αφαιρούμε τα φιλέτα και προσθέτουμε το ζωμό. Όταν βράσει ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και περιμένουμε
να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τις τρούφες. Σερβίρουμε τα φιλέτα αλα κρέμ και συνοδεύουμε με ρύζι basmati.


 

6..Σπαγγέτι με σάλτσα τρούφας

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο spaghettini No 10, 50 γραμ. βούτυρο, 5 κουτ. γλυκού σάλτσα τρούφας, 4 σταγόνες brandy, πιπέρι φρεσκοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε το brandy, το πιπέρι
και τη σάλτσα τρούφας. Ανακατεύουμε για 1’ και προσθέτουμε τα βρασμένα al dente μακαρόνια. Προαιρετικά παρμεζάνα.


 

7..Πατάτες με τρούφα μανιτάρι

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

6 μεγάλες πατάτες

250 γρ. τυρί gouda τριμμένο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

αλάτι και πιπέρι

10 γρ. τρούφα

½ φλ. τσαγιού τρουφέλαιο

Διαδικασία

Ταπεινές πατάτες με αριστοκρατικές τρούφες μανιτάρια. Υπέροχος συνδυασμός!

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί με ελάχιστη τρούφα, που ίσα-ίσα θα δώσει το άρωμα της. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να "ησυχάσει". Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, βάζουμε μια στρώση πατάτες, αλάτι, πιπέρι, ραντίζουμε με το τρουφέλαιο και λίγη κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, ρίχνουμε από πάνω και το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Όταν σερβίρουμε το φαγητό μας, προσθέτουμε σε κάθε κομμάτι και λίγη τρούφα.



8..Γλώσσες με λαχανικά και τρούφα


Υλικά (για 4 άτομα):

  • 2 γλώσσες (ψάρι)
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • 1 πατάτα
  • 1 κολοκυθάκι
  • 10 γραμ. πράσο ή κρεμμύδι
  • 100 γραμ. μαρούλι
  • 50 γραμ. καρότα
  • 3 φύλλα λάχανο
  • 50 γραμ. σπανάκι
  • ¼ ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • 50 γραμ. μαύρη τρούφα

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
  • Καθαρίζουμε την πατάτα και τα καρότα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και σοτάρουμε για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τα λαχανικά από το σκεύος αλλά αφήνουμε τα υγρά, τοποθετούμε τις γλώσσες (χωρίς το δέρμα τους) προσθέτουμε το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά γυρίζοντας μία φορά.
  • Ξαναρίχνουμε τα λαχανικά στο σκεύος, προσθέτουμε λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά.

Σερβίρονται ζεστά με τριμμένη μαύρη τρούφα


 

9..ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ

Συστατικά
• 1 φέτα κεφαλοτύρι
• 10γρ.τρουφα
• Μαϊντανό
• Ελαιόλαδο
• ½ φρέσκο λεμόνι

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το λάδι, μετά βάζουμε το κεφαλοτύρι το σοτάρουμε για 3-5 λεπτά. Το τοποθετούμε σ ένα πιάτο και προσθέτουμε τον φρέσκο μαϊντανό την τρούφα ψιλοκομμένη και το λεμόνι.

 

 

Πηγές:

http://greekcook.gr

http://www.troufaplus.gr

http://www.toarkoudi.gr

/
Created by 3ds-for-orama
GreekEnglish (United Kingdom)