string(5) "el-gr"

Ανακοινώσεις

poster A3

 

Αγαπητοί φίλοι & συνεργάτες,

Σας ανακοινώνουμε την συμμετοχή του Πήγασου στην KAVALΑ EXPO 2015 από 17 έως 21/10/2015 στο stand No8, (Σάββατο - Κυριακή 17 - 18 Οκτωβρίου από 10.00 έως 22.30, ενώ Δευτέρα - Τετάρτη 19 Οκτωβρίου - 21 Οκτωβρίου από 17.00 έως 22.30) μιας και έχει θέσει τα θεμέλια για την καθιέρωσή της ως Βαλκανική Έκθεση.

Σας περιμένουμε για να γνωρίσετε εμάς και να γευτείτε τα προιόντα μας από κοντά!!

 

  

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________

 

Poster

 

 

Αγαπητοί φίλοι & συνεργάτες,

Σας ανακοινώνουμε την συμμετοχή του Πήγασου στο Φεστιβάλ Made in Greece, που φιλοξενεί μόνο Ελληνικά προϊόντα και Έλληνες παραγωγούς, από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου 2015 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, περίπτερο 8.

Σας περιμένουμε για να γνωρίσετε εμάς και να γευτείτε τα προιόντα μας από κοντά!!

 

 

 

 

 

  

________________________________________________________________________________________ 

 

 

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ "ΠΗΓΑΣΟΥ"   

ΒΕΘ: Βραβεία σε τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

 
 

 Τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που διακρίθηκαν το 2014 για την καινοτομική δράση, τη 

δημιουργικότητα, την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και έχουν να επιδείξουν μια μακρά παράδοση στον
επιχειρηματικό στίβο και αντοχή στο χρόνο βράβευσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο βάζοντας τα θεμέλια
για ένα νέο θεσμό «Τα βραβεία Επιχειρηματικότητας ΒΕΘ». Πρόκειται για επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ
που κατάφεραν να πετύχουν θετικές επιδόσεις, αλλά και στήριξαν την εθνική οικονομία και την
απασχόληση.

 «Βραβεύουμε την επιχειρηματικότητα που αποτελεί το όχημα για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. 

Την επιχειρηματικότητα που άντεξε στην κρίση, παρουσίασε θετικά αποτελέσματα, επέδειξε
αποτελεσματικότητα, διεθνοποίησε τη δραστηριότητα της, επένδυσε στην καινοτομία και τα κατάφερε,
παρά την υψηλή, αυξανόμενη και συσσωρευμένη φορολογική επιβάρυνση, τη σημαντική μείωση της
κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας, την πιστωτική συρρίκνωση. Οι δικές τους ιστορίες – αλλά και
οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να επιβιώνουν απέναντι στην κρίση –
λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ
Παναγιώτης Παπαδόπουλος στην εκδήλωση για τη βράβευση των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε
το βράδυ της Παρασκευής.

 Ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε την ανάγκη μετατόπισης της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της 

σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων
και ζήτησε στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλαγή
πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας, διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές
χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος.

 «Ακόμη και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, η Ελλάδα δεν έπαψε να αναδεικνύει 

επιχειρηματικούς πρωταθλητές. Επιχειρήσεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα στη
χώρα μας έχει και παρόν και μέλλον», επισήμανε.

 Συγκεκριμένα:

 -Με βραβείο Καινοτομίας βραβεύτηκε η Computer Systems. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2008 από τον 

ηλεκτρονικό μηχανικό Παναγιώτη Καρυδόπουλο ως εργαστήριο επισκευής φορητών υπολογιστών. Μαζί με
τους συνεργάτες του υλοποιούν ερευνητικά έργα με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ σε
τεχνολογίες αιχμής όπως είναι η ανάκτηση δεδομένων και οι μέθοδοι επισκευής εξαρτημάτων BGA (που
χρησιμοποιούνται σε όλες τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και λόγω σχεδιαστικής αστοχίας παρουσιάζουν
μεγάλο αριθμό βλαβών).

 Η επιχείρηση από την αρχή της λειτουργίας της στόχευσε στην παροχή υπηρεσιών σε πελάτες της διεθνούς

αγοράς. Μάλιστα μέσω ιδιαίτερα δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου η επιχείρηση
έχει πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες σε πελάτες από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το βραβείο στον κ.Καρυδόπουλο απένειμε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,

 -Το βραβείο Νέας - Δημιουργικής επιχείρησης απονεμήθηκε στην εταιρεία Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές. 

H μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, παραγωγής αιθέριων ελαίων,
εκχυλισμάτων και χειροποίητων φυτικών καλλυντικών, Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές δημιουργήθηκε το
2011 από τον Γιάννη Μωραΐτη. Η επιχείρηση διαθέτει σήμερα στην ελληνική αγορά 68 ενεργούς κωδικούς
με την ετικέτα και την επωνυμία της ενώ συνεργάζεται και απορροφά συστηματικά, την φυτική παραγωγή
26 βιολογικών καλλιεργητών της Βόρειας Ελλάδας. Έχει συνάψει συνεργασίες με ισχυρά ονόματα στο χώρο
των εταιρειών διακίνησης και εμπορίας βιολογικών αλλά και συμβατικών τροφίμων. Τα προϊόντα της
εξάγονται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο και Αλβανία ενώ εντός Φεβρουαρίου αναμένεται
στην παλέτα των χωρών να προστεθεί και η Κίνα.

 Το βραβείο απένειμε στον κ.Μωραϊτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς

στη Βόρεια Ελλάδα Βαγγέλης Ιωάννου.

 -Για την εξαγωγική της δραστηριότητα βραβεύτηκε η εταιρεία Σταμάτης Προίκας ΑΕ. Η εταιρεία Σταμάτης 

Προίκας ΑΕ βρίσκεται στο Σοχό, παράγει παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Είναι
η εταιρεία που με το γνωστό της προϊόν Κασέρι Σοχού Προίκα, συνόδευσε τα γεύματα σε τρεις γενιές
καταναλωτών που το εμπιστεύονται και το απολαμβάνουν. Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρα στην δημιουργία
τυριών νέας γενιάς με τη διατήρηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών.

 Η εταιρεία Σταμάτης Προίκας κατόρθωσε το 2014 να διπλασιάσει τις εξαγωγές της έναντι του 2013 έχοντας 

πλέον παρουσία σε Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία αλλά και στις χώρες του Κόλπου.

 Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας η Ελένη Προίκα από την 

αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του
Υπουργείου Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη.

 -Το βραβείο Επιχείρηση - Παράδοση που αφορά στην επιχείρηση που άντεξε στο χρόνο απονεμήθηκε στην 

εταιρεία Παπαγεωργίου. Η ιστορία της επιχείρησης παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών
και άλλων παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων Παπαγεωργίου ξεκινά το 1926 όταν ο τεχνίτης ζαχαρωδών
Λάζαρος Παπαγεωργίου ανοίγει το δικό του κατάστημα-εργαστήριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό
Αγίου Μηνά. Σήμερα η εταιρεία έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, του Λάζαρου και Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Τα προϊόντα της εταιρείας, που φτιάχνονται με τις αναλλοίωτες στο χρόνο συνταγές, είναι πλέον 17 είδη γλυκών
του κουταλιού, 15 είδη μαρμελάδων, ποικιλία λουκουμιών, βανίλιες, μαστίχες και βυσσινάδα. Παράλληλα τα
παραδοσιακά προϊόντα της εταιρείας έχουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού με έντονο το ελληνικό στοιχείο
όπως είναι η Αμερική, η Γερμανία, το Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Βουλγαρία.

 Το βραβείο στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Λάζαρο Παπαγεωργίου έδωσε ο τέως 

πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης
και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιάννης Χατζηδημητρίου.

 Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στη ΔΕΘ – Helexpo για τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη 

της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και τη στήριξη προς τον επιμελητηριακό θεσμό και τις επιχειρήσεις.

 Το ειδικό βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κυριάκος Ποζρικίδης.

 Τζιτζικώστας: Χρειάζεται νέα συμφωνία με την Ευρώπη

 Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε 

στη στενή συνεργασία της περιφέρειας με τα Επιμελητήρια και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που
μέχρι σήμερα έχει αποφέρει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως τόνισε σε 24 μήνες το ποσοστό
απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 53% έφθασε σε 92%. Επίσης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ στο πλαίσιο
του ΠΕΠ-ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτήθηκαν
2.500 ΜΜΕ ενώ επιτεύχθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα και άλλων περίπου 1.500 επιχειρήσεων. «Χρειάζεται να
προχωρήσουμε σε μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Η παρουσία των τραπεζών στον ELA αυξάνει τα επιτόκια
δανεισμού. Το αυξημένο κόστος του χρήματος, το υψηλό κόστος ενέργειας, η τεράστια γραφειοκρατία δημιουργούν
ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το επιχειρείν», σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας, ενώ
πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της γραφειοκρατίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
εννέα στις δέκα πράξεις δεν απαιτούν πλέον πολιτική υπογραφή.

 Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα Βαγγέλης 

Ιωάννου αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κόντρα στην κρίση αναπτύσσονται και επενδύουν και επισήμανε την
ανάγκη το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να προσανατολιστεί στην ποιότητα, προκειμένου να
ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Προέτρεψε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να αξιοποιήσουν
την εγγύτητά τους με τις αγορές του εξωτερικού και να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα της απόστασης
από την Αθήνα. Επισήμανε, δε, ότι το τραπεζικό σύστημα στο νέο οικονομικό τοπίο στηρίζει την υγιή, καινοτόμα
και εξωστρεφή δραστηριότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας
Πειραιώς υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται 100 μεταποιητικές και πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Όπως
είπε, οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς έχουν ξεπεράσει τα 440 εκατ.ευρώ και η
αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα ανέρχεται σε
περίπου 1 δισ.ευρώ.

 Ο τέως πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης

και Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνΓιάννης Χατζηδημητρίου τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο
Θεσσαλονίκης ακόμη πιο δυναμικά τη βράβευση των επιχειρήσεων μελών του. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις
επιχειρήσεις να συμμετέχουν πιο μαζικά σε ανάλογες προσπάθειες καθώς μπορούν να αποκομίσουν
μόνο θετικά αποτελέσματα.

 https://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=211722

https://www.ergonblog.gr/2015/02/blog-post_59.html#axzz3REwdTgHu

 

 


 

 

 

Tea Odyssey: Ταξίδι στα αρώματα των ελληνικών βοτάνων

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  16 Ιουν 201416.06                                                                                                                                                      
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 
Διαθέσιμες στην αγορά είναι εδώ και λίγο καιρό οι πυραμίδες τσαγιού με αμιγώς ελληνικά βότανα, που λανσάρει – σε βιοδιασπώμενη συσκευασία- η εταιρία “Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές”.
Την κυκλοφορία τους είχε προαναγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τ.Θ., ωστόσο η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δύο πρώτων κωδικών της σειράς τσαγιού, έγινε έναν μήνα μετά, τον Μάρτιο, στην έκθεση Detrop στην Αθήνα. Όπως μας ενημερώνει Ιωάννης Μωραΐτης της Πήγασος, της εταιρίας που από το 2011 δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και έχει έδρα το Κολχικό του Λαγκαδά, η σειρά έχει τίτλο “Οδύσσεια” (tea Odyssey) και θα αποτελείται από 15, ίσως και παραπάνω, κωδικούς. 
Προς το παρόν, κυκλοφορούν σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σταδιακά και σε άλλες πόλεις, δύο κωδικοί, η “Ιθάκη” και η “Καλυψώ”. Στην αγορά πέφτει τώρα και η “Κίρκη”, ενώ ετοιμάζονται οι “Σειρήνες”. Όπως αποκαλύπτει το όνομα της σειράς, τα συγκεκριμένα χαρμάνια τσαγιού μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων των βοτάνων της ελληνικής γης. 
Εκτός από την περιπέτεια και την αναζήτηση, το συγκεκριμένο όνομα όμως επελέγη και για έναν ακόμη λόγο. Επειδή παραπέμπει αυτόματα στην ελληνικότητα του προϊόντος. “Το όνομα επιλέγει για να είναι αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό και να φέρνει στο νου κατευθείαν την Ελλάδα”, αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για προώθηση της σειράς στο εξωτερικό. “Ξεκινήσαμε επαφές στην Αμερική που μας ενδιαφέρει πρωτίστως ως αγορά. Έγιναν κάποιες πρώτες αποστολές στην Αγγλία, ενώ άλλες χώρες-στόχοι είναι η Γερμανία και η Ρωσία”, σημειώνει χαρακτηριστικά. 
Στο εσωτερικό, αν και ο χρόνος κυκλοφορίας των προϊόντων είναι πολύ μικρός, υπάρχει θετική ανταπόκριση. “Από τη στιγμή που κάποιος το δοκιμάζει το αγαπάει αμέσως”, λέει ο κ. Μωραΐτης.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει βέβαια και το ζήτημα ότι ο Έλληνας δεν έχει συνδέσει το καλοκαίρι με το ζεστό τσάι, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μωραΐτης, τα χαρμάνια αυτά πίνονται και κρύα. “Φτιάχνεις πρώτα το τσάι σε ζεστό νερό και μετά το κρυώνεις με πάγο”, τονίζει.
Σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων προϊόντων, πέρα από το γεγονός ότι για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται μόνο ελληνικά βότανα, αποτελεί και η συσκευασία τους: Εύχρηστη πυραμίδα και μάλιστα βιοδιασπώμενη. “Το υλικό από το οποίο δημιουργείται η πυραμίδα είναι βιοδιασπώμενο και φτιάχνεται από πολτό καλαμποκιού. Διασπάται πλήρως σε 15 μήνες περίπου από τη στιγμή που πέφτει στο χώμα”, αναφέρει ο κ. Μωραΐτης. 
Σημειώνεται ότι στην “Πήγασος” καλλιεργούν σε ιδιόκτητη γη στον Μελισσουργό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε συμβολαιακή γεωργία με άλλους παραγωγούς της περιοχής φαρμακευτικά φυτά (τρούφα, γκότζι, ιπποφαές, αρώνια, αλόη) και μεγάλο αριθμό αρωματικών φυτών (μελισσόχορτο, βασιλικός, λεβάντα, ρίγανη, χαμομήλι κ.α.), με βιολογικό τρόπο.
Η εταιρία αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με περίπου 15 αγρότες με συμβολαιακή καλλιέργεια. 
Η επιχείρηση έχει δημιουργήσει και μια μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων, εκχυλισμάτων και χειροποίητων φυτικών καλλυντικών, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγορά και το φυτικό ρινικό σπρέι από τη σειρά peata της εταιρίας, που παράγεται σε συνεργασία με ελληνική φαρμακευτική εταιρία. Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν ήδη φυτικά σιρόπια, ενώ στα σχέδια είναι και ένα στοματικό διάλυμα χωρίς χημικά.

 

 

 _________________________________________________________________________________________________________________

To " tea Odyssey " χορηγός στις καλοκαιρινές εμφανίσεις της Μελίνας Ασλανίδου !!

MelinaAslanidouSummer2014web

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014                   
 Αθήνα 26οC   Θεσσαλονίκη 21οC    Καιρός από meteorologos.gr
tanea.gr
Οικονομία - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline
 
 

 

 

 

 

 

Νέοι επιχειρηματίες

Είδαν μέλλον και κέρδη στα αρωματικά φυτά

Μύρισαν την ευκαιρία ανακαλύπτοντας τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της ελληνικής φύσης με τα περίπου 6.600 αυτοφυή φυτά

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2014 08:00 |
https://nstatic.tanea.gr/nwebstatic/layout/Themes/1/Default/media/images/shadowb70.png) 50% 50%;">
Είδαν μέλλον και κέρδη στα αρωματικά φυτά
 Γιάννης Μωραΐτης
Εγκατέλειψε τα φάρμακα για να ασχοληθεί με υπερτροφές
Η ενασχόληση του 46χρονου Γιάννη Μωραΐτη από τη Θεσσαλονίκη με τα αρωματικά φυτά ξεκίνησε το 2011 και το 2013 στράφηκε επαγγελματικά στη μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία. Μέχρι και πέρυσι κατείχε διευθυντική θέση στη Medical Pharmaquality, από την οποία αποχώρησε έπειτα από 22 χρόνια συνεργασίας. Σήμερα έχει στήσει την εταιρεία φυτικών προϊόντων Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές (Pegasus-Bio Hyperfoods).
Σε 70 ιδιόκτητα στρέμματα στον Μελισσουργό Θεσσαλονίκης καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο αρώνια, ιπποφαές, γκότζι και ελληνικά αρωματικά φυτά, που φέτος εκτιμά ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 20 τόνους. Την ποσότητα αυτή τη μεταποιεί σε μονάδα που διαθέτει στον Λαγκαδά, ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει να επεκταθεί και στην παραγωγή αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων. Η Πήγασος είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση που παράγει επί ελληνικού εδάφους βιοδιασπώμενες πυραμίδες τσαγιού (Tea Odyssey αποτελούμενη από 15-20 κωδικούς τσαγιών που καλλιεργούνται σε υψόμετρο άνω των 1.000). Οσο για τη σχέση με την πρώην εταιρεία του έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Εχουν δημιουργήσει από κοινού σειρά φυτικών προϊόντων που αποτελούν συμπληρώματα διατροφής με την εμπορική ονομασία Peata.
Παράτησε μια στρωμένη δουλειά και μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σε πολυεθνική εταιρεία συμβούλων για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν. Ο Νίκος Χατζηανδρέου, με δυνατές σπουδές σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, ήταν 33 ετών το 2008 όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να μετακομίσει μόνιμα με τη σύζυγο του και τους δύο γιους του στη Νάξο, στον τόπο καταγωγής του.
Το στοίχημά του ήταν να στήσει τη δική του επιχείρηση στον τομέα της αγροτικής παραγωγής αξιοποιώντας τα οικογενειακά κτήματα στο Σαγκρί, το οποίο απέχει 11 χιλιόμετρα από τη Χώρα του νησιού. Σήμερα μάλλον αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του.
Η γοργά αναπτυσσόμενη Organic Islands είναι η μοναδική στις Κυκλάδες που καλλιεργεί, αποξηραίνει, συσκευάζει και πουλάει οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κερδίζοντας διακρίσεις, ενώ προμηθεύει καταστήματα στα νησιά και στην Αθήνα και τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την αλυσίδα φυτικών καλλυντικών Κορρές. Περιπτώσεις σαν τη δική του υπάρχουν αρκετές. Νεότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγοί, αγρότες ή πρώην στελέχη σε εταιρείες, τους διακρίνει ένα κοινό στοιχείο. Ανακάλυψαν τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της ελληνικής φύσης με τα περίπου 6.600 αυτοφυή φυτά (πάνω από το 50% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης), από τα οποία μάλιστα πάνω από τα 1.400 είναι ενδημικά είδη και υποείδη, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο.
«Αν είχαμε συνειδητοποιήσει νωρίτερα την ανεξάντλητη πηγή πλούτου της μοναδικής βιοποικιλότητάς μας, σήμερα θα είχαμε δέκα εταιρείες σαν την Apivita και τον Κορρέ, ενώ το μέγεθος της ελληνικής αγοράς παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών δεν θα ήταν πέντε φορές μικρότερο του μέσου ευρωπαϊκού αλλά μεγαλύτερό του» λέει ο Αναγνώστης Τσουκαλάς, επικεφαλής Αειφορίας της Apivita, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο.

Νίκος Χατζηανδρέου
Υπερδιπλασίασε την έκταση που καλλιεργεί στη Νάξο
Για κάποιον σαν τον 39χρονο σήμερα Νίκο Χατζηανδρέου που μεγάλωσε στην Αθήνα και πέρασε αρκετά χρόνια στη Βρετανία σπουδάζοντας, η προσγείωση στη μικρή κοινωνία της Νάξου μόνο εύκολη δεν ήταν. Του πήρε ένα χρόνο αναζητήσεων και πειραματισμών πριν καταλήξει στο ποια είναι η καταλληλότερη καλλιέργεια για την περιοχή, τα εδάφη αλλά και για τις δυνατότητές του. «Εψαχνα για έναν τομέα σχετικά εύκολο, που να μην απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές και να έχει χαμηλό μηχανολογικό και καλλιεργητικό κόστος» λέει. Από την οικογενειακή μετακόμιση μέχρι την ίδρυση της Organic Islands πέρασαν δύο χρόνια. Η μικρή εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και η πρώτη καλλιέργεια ήταν το μελισσόχορτο, ιδιαίτερα απαιτητικό στη φροντίδα του όπως αποδείχθηκε στην πορεία. Τα τέλη του 2012 τον βρήκαν να καλλιεργεί μία σειρά από είδη: λεβάντα, φασκόμηλο, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη, δενδρολίβανο κ.ά. Τα 12 στρέμματα έγιναν 30 και το 2014 αποδεικνύεται η καλύτερη χρονιά του. Πλέον η εταιρεία είναι καθετοποιημένη. Καλλιεργεί, αποξηραίνει, συσκευάζει και πουλάει τα προϊόντα της σε 30 καταστήματα, κυρίως στις Κυκλάδες αλλά και στην Αττική. Είναι η μοναδική στις Κυκλάδες που καλλιεργεί πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Κωνσταντίνος Ρήγας
Αρωμα κέρδους 
από τα τριαντάφυλλα
Το εγχείρημα του 62χρονου σήμερα Κωνσταντίνου Ρήγα γύρω από την καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου ξεκινά το 2004 στο Βόιο Κοζάνης. Τότε εισάγονται για πρώτη φορά από το εξωτερικό τα φυτά Rosa Damascena. Δύο χρόνια αργότερα αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, και σήμερα η έκταση που καλλιεργούν τα μέλη του συνεταιρισμού ανέρχεται σε 150 στρέμματα, με στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία οι εκτάσεις να πολλαπλασιαστούν φτάνοντας μέχρι το 2020 στα 3.000 στρέμματα. Η παραγωγή ροδελαίου, αν και δεν επιδοτείται, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, καθώς 3 τόνοι δίνουν μόλις 1 κιλό ροδέλαιο, με την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ το κιλό. Ενας ακόμη λόγος που είναι τόσο ακριβό το ροδέλαιο σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατό του στην αγορά. Οι προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής ροδελαίου στη χώρα μας είναι μεγάλες, ενώ το προϊόν που παράγει η Κοζάνη κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων διεθνώς για την ποιότητά του. Η ζήτησή του αυξάνεται συνεχώς λόγω της χρήσης του ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία των αρωμάτων, των καλλυντικών και στην αρτοζαχαροπλαστική.  

Κώστας Γάκης
Ελειπε η τεχνογνωσία, 
αλλά πήρε το ρίσκο και πέτυχε
Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο των παραδοσιακών καλλιεργειών (βαμβάκι, σιτηρά, ζαχαρότευτλα κ.λπ.), η οικογένεια του Κώστα Γάκη ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια να πειραματίζεται με αρωματικά φυτά. Αμέσως αντιλήφθηκε τις δυσκολίες του εγχειρήματος λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, εμπειρίας καθώς και δικτύων διάθεσης των προϊόντων.
Στη διάρκεια των σπουδών του στο Γεωπονικό του Αριστοτελείου, ο κ. Γάκης αποφάσισε να δώσει περισσότερο βάρος στην καλλιέργεια και μελέτη διάφορων αρωματικών φυτών. Παράλληλα σε συνεργασία με γεωπόνους και την Αpivita ίδρυσαν την Αpivita farm, με κύριο στόχο τόσο την καλλιέργεια όσο και τη μελέτη σε ερευνητικό επίπεδο ενδημικών κυρίως αρωματικών φυτών. Σήμερα, ο 25χρονος γεωπόνος καλλιεργεί σε αγρούς με βιολογική πιστοποίηση χαμομήλι, λεβάντα, τσάι του βουνού, ρίγανη και μελισσόχορτο. Οι καλλιέργειες στο Γραμματικό Καρδίτσας, στον Δομοκό σε υψόμετρο 650 και στον Ολυμπο σε υψόμετρο 850, δείχνουν  ότι τα παραγόμενα προϊόντα έχουν υψηλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, οι ποσότητες ποικίλλουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ηλικία των φυτών. Το τσάι του βουνού έχει λ.χ. απόδοση μέχρι 100 κιλά ανά στρέμμα σε ξηρό προϊόν, η λεβάντα 2,5% σε αιθέριο έλαιο και το χαμομήλι 60-70 κιλά το στρέμμα σε ξηρό προϊόν.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Νέα μεγάλη διάκριση και τιμή για την Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές, πρωτοσέλιδο από τον Τύπο Θεσσαλονίκης την 01/02/2014 στα πλαίσια της AGROTICA 2014

ΤΥΠΟΣ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλο το άρθρο  στην ηλ.διεύθυνση...

https://www.typosthes.gr/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/article/?aid=34044

__________________________________________________________________________________________________________________________

 

Οπως διαπιστώνετε, η Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές, βρέθηκε στα χέρια εκατομμυρίων επιβατών που διακινούνται καθημερινά από τον Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών Ελ.Βενιζέλος.Μας τιμά φιλοξενώντας μας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού 2board, το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στην "Πράσινη Ελλάδα".

Δεν πρόκειται περί διαφημιστικής καταχώρησης, αλλά είμασταν επιλογή του περιοδικού σαν καινοτόμος ελληνική επιχείρηση.
Για μας αυτό είναι, πέρα από την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας, μια καλή αρχή και φυσικά η καλύτερη ώθηση και διαβατήριο για το εξωτερικό.

 

2board1                

2board2

/
Created by 3ds-for-orama
GreekEnglish (United Kingdom)